Leaf Architecture was given the opportunity to develop a design for a modern eco-house on a challenging sloping site in Leicestershire which works with the existing topography and retaining the wild meadow to much of the site. The 4,000 sq ft family house maximises it south orientation with respect to the zinc standing seam roof with PV array and rainwater harvesting behind the front parapet whilst maximising daylight penetration into the ground and first floor spaces at the same time reducing excessive solar heat by extended oak cladding acting as brise soleil to the south elevation. The ground floor contains a large open plan family space with separate study/playroom and a support area containing garage, utility, plant room, larder and WC whilst at first floor 4 double bedrooms with en-suites and family bathroom have views south or accessed to a glazed landing overlooking the rear sunken garden.Chestnut Farm 29 July